handvaskFor at undgå infektion, er det vigtigt, at du er omhyggelig med hygiejnen, når du bruger menstruationskop. Først og fremmest skal du huske at vaske hænder med en mild sæbe, inden du indsætter og udtager menstruationskoppen.

 

 

Før du tager m-koppen i brug

Inden du bruger din m-kop for første gang, anbefales det at koge den i rigeligt vand 2-5 minutter i en kasserolle eller lille gryde. Sørg for at der er rigeligt vand, så m-koppen ‘svømmer’, ellers kan den brænde fast i bunden.

Læg evt. m-koppen ind i et rundt piskeris, og stil dette ned i gryden.


Rengøring, under menstruationen

MeLuna rensebørster
MeLuna rensebørster

Mens du bruger m-koppen i perioden du har menstruation, er det nok blot at skylle koppen under vandhanen, når du har tømt den, og derefter indsætte den igen. NB. Hvis din menstruationskop lugter, så skift midlertidigt til bind, og læs nederst på siden, hvad du skal gøre.

 


Rengøring efter endt menstruation

Når din menstruation er slut, er det en god idé at give m-koppen en grundig rengøring inden du lægger den i skabet.

Start med at vaske m-koppen med en mild håndsæbe, og se efter, at der ikke sidder skidt i hullerne langs kanten. Brug evt. en lille børste til at rense hullerne med.

Du kan også bruge en blød neglebørste til at børste belægninger af m-koppen. Med tiden vil især transparente menstruationskopper få en gullig misfarvning, det kan ikke helt undgås, men har ingen betydning for funktion og levetid.

Slut af med at desinficere m-koppen på én af følgende måder:

 

menstruationskop lugterDesinficer med kogende vand

Læg m-koppen i en stor kop (eller i en Yuuki rengøringsbeholder) og hæld rigeligt kogende vand over. Lad den stå et par minutter, hæld vandet fra, ryst koppen (den må godt være fugtig) og læg den i opbevaringsposen.

 

 

Yuuki rengøringsbeholder grøn
Yuuki rengøringsbeholder til mikroovn

Desinficer i mikrobølgeovnen

Læg koppen i en desinfektionsbeholder til mikroovn (eller i en stor kop). Hæld koldt vand i beholderen og sæt den i mikroovnen ca 2 minutter ved fuld effekt. Pas på, beholderen er meget varm, når du tager den ud af mikroovnen. Hæld vandet fra, ryst koppen og læg den i opbevaringsposen.

Tip: Du kan også bruge din Yuuki rengøringsbeholder til opbevaring af din kop – hæld vandet fra mens det stadig er ret varmt, sæt låget på og stil beholderen i skabet til næste periode (restvarmen vil få det sidste vand til at fordampe, og hullerne i låget sørger for ventilation)


 

Menstruationskop rengøring "All You Need"
Rengøringssæt “All you need”

Grundig rengøring

Rengøringssæt “All you need”

De ovenfor beskrevne måder at rengøre m-koppen på, er nok til at holde den ren og hygiejnisk. Nogle kvinder kan dog godt lide at give m-koppen en lejlighedsvis ‘hovedrengøring’.

Med rengøringssættet “All you need” får du en Yuuki rengøringsbeholder til desinfektion og opbevaring, 4 rensebørster til at rense lufthullerne og 10 Milton tabletter som normalt bruges til at desinficere babysutter m.m., men som har vist sig at være særligt effektive til grundig rengøring af m-kopper. Milton tabletter kan også hjælpe, hvis din menstruationskop lugter (læs mere om dette herunder).


 

Gynolact mælkesyrebakterie stikpiller
Gynolact mælkesyre-stikpiller

Hvis din menstruationskop lugter…

Det kan ske, at din menstruationskop får en ubehagelig lugt – det har bare ikke noget at gøre med menstruationskoppen, som er fremstillet af lugtfri medicinsk silikone eller TPE.

Lugten kommer derimod fra en bakterieinfektion i skeden, som de fleste kvinder vil opleve på et tidspunkt i deres liv. En vaginal bakterieinfektion kan opstå af flere grunde, men ofte er det pga. intimvask med sæbe, sex med sæd-udløsning i skeden eller efter sygdom med feber. Nogle kvinder oplever også ubalance og svampeinfektioner i skeden hvis de har spist meget sukker i en periode.

En mild infektion med enten svamp eller bakterier kan kureres med vaginale mælkesyre-stikpiller fx GynoLact som indsættes ved sengetid 3-7 dage. Gynolact indeholder flest naturligt forekommende mælkesyrebakterier, og anbefales af gynækologer. Hvis du efter behandlingen med Gynolact stadig har dårlig lugt fra skeden, bør du opsøge lægen, som kan give dig en recept på penicillin.

 

 

fjerner lugt fra menstruationskop - menstruationskop lugter
Corega biologiske rensetabletter

Sådan fjernes lugt fra menstruationskoppen

Når bakterieinfektionen er kureret, kan du tage din menstruationskop i brug igen – menstruationskoppens lugt vil forsvinde af sig selv efter et par menstruationer. Selvom din menstruationskop lugter, har det ingen betydning for dens funktion, ligesom koppen heller ikke kan indeholde bakterier og ‘smitte’ dig igen.

 

Hvis du gerne vil fjerne lugten hurtigere, så er her nogle rengøringstips, som kan hjælpe (der er dog ikke noget, der kan fjerne lugten 100%)

 

Almindelig lagereddike kan fjerne kalk og i en vis grad dårlig lugt. Bland 1dl eddike med 1 dl kogende vand i en stor kop og lad menstruationskoppen ligge nogle timer. Du kan også koge koppen 5-10 minutter i en lille gryde i en blanding af 1/2 eddike 1/2 vand.

 

Corega biologiske tabletter indeholder enzymer og bruges normalt til at rense tand-proteser. Opløs én tablet i 250 ml varmt vand, læg m-koppen ned i opløsningen og lad den virke i 15 minutter. Skyl med koldt vand fra hanen.

 

Milton minitabletter opløst i vand giver en mild klorblanding som kan virke neutraliserende på dårlig lugt. Opløs 1-2 milton tabletter i en stor kop med koldt vand. Læg din menstruationskop i, og lad den ligge højst 30 min. Skyl efter med koldt vand.