handvask

 

Det er vigtigt, at du er omhyggelig med hygiejnen, når du bruger m-kop. Først og fremmest skal du huske at vaske hænder med en mild sæbe, inden du indsætter og udtager m-koppen.

 

 

Før du tager m-koppen i brug

Inden du bruger din m-kop for første gang, anbefales det at koge den i rigeligt vand 2-5 minutter i en kasserolle eller lille gryde. Sørg for at der er rigeligt vand, så m-koppen ‘svømmer’, ellers kan den brænde fast i bunden.

Læg evt. m-koppen ind i et rundt piskeris, og stil dette ned i gryden.

Under menstruationen

MeLuna rensebørster
MeLuna rensebørster

Mens du bruger m-koppen i perioden du har menstruation, er det nok blot at skylle m-koppen under vandhanen, når du har tømt den, og derefter indsætte den igen.

 

 

Efter endt menstruation

Når din menstruation er slut, er det en god idé at give m-koppen en grundig rengøring inden du lægger den i skabet.

Start med at vaske m-koppen med en mild håndsæbe, og se efter, at der ikke sidder skidt i hullerne langs kanten. Brug evt. en lille børste til at rense hullerne med.

Du kan også bruge en blød neglebørste til at børste belægninger af m-koppen. Med tiden vil især transparente m-kopper få en gullig misfarvning, det kan ikke helt undgås, men har ingen betydning for funktion og levetid.

Slut af med at desinficere m-koppen på én af følgende måder:

 

rengøring af menstruationskopDesinficer med kogende vand

Læg m-koppen i en stor kop og hæld rigeligt kogende vand over. Lad den stå et par minutter, hæld vandet fra, ryst m-koppen (den må godt være fugtig) og læg den i opbevaringsposen.

 

 

Yuuki rengøringsbeholder grøn
Yuuki rengøringsbeholder til mikroovn
Desinficer i mikrobølgeovnen

Læg m-koppen i en desinfektionsbeholder til mikroovn (eller i en stor kop). Hæld koldt vand i beholderen og sæt den i mikroovnen ca 2 minutter ved fuld effekt. Pas på, beholderen er meget varm, når du tager den ud af mikroovnen. Hæld vandet fra, ryst m-koppen og læg den i opbevaringsposen.

Tip: Du kan også bruge din Yuuki rengøringsbeholder til opbevaring af din m-kop – hæld vandet fra mens det stadig er ret varmt, sæt låget på og stil beholderen i skabet til næste periode (restvarmen vil få det sidste vand til at fordampe, og hullerne i låget sørger for ventilation)

 

 

 

 

Menstruationskop rengøring "All You Need"
Rengøringssæt “All you need”

Grundig rengøring

Rengøringssæt “All you need”

De ovenfor beskrevne måder at rengøre m-koppen på, er nok til at holde den ren og hygiejnisk. Nogle kvinder kan dog godt lide at give m-koppen en lejlighedsvis ‘hovedrengøring’.

Med rengøringssættet “All you need” får du en Yuuki rengøringsbeholder til desinfektion og opbevaring, 4 rensebørster til at rense lufthullerne og 10 Milton tabletter som normalt bruges til at desinficere babysutter m.m., men som har vist sig at være særligt effektive til grundig rengøring af m-kopper.

 

 

 

 

 

fjerner lugt fra menstruationskop
Corega biologiske rensetabletter
Corega biotabletter

Det kan ske, at m-koppen får en ubehagelig lugt, som oftest stammer fra en bakterieinfektion i skeden (de fleste kvinder vil opleve det på et tidspunkt). En mild infektion kan kureres med vaginale stikpiller med mælkesyrebakterier som fås i håndkøb hos helsekostbutikker og apoteket. Hvis du gentagne gange oplever dårlig lugt fra skeden, bør du opsøge lægen.

M-koppens lugt vil forsvinde af sig selv efter et stykke tid, og har ingen betydning for m-koppens funktion, ligesom koppen heller ikke kan indeholde bakterier og ‘smitte’ dig igen.

Corega biologiske tabletter indeholder enzymer og kan efter sigende fjerne dårlig lugt fra m-kopper. Opløs én tablet i 250 ml varmt vand, læg m-koppen ned i opløsningen og lad den virke i 15 minutter. Skyl med koldt vand fra hanen.