Menstruationskop brugsanvisning

Start med at vaske hænder
Fold koppen
Hold om folden
Indsæt koppen så langt du kan
Skub koppen op til den sidder behageligt
udtag kop
Drej og klem koppen lidt for at åbne den

Når du først har fået lidt øvelse, er det ingen sag at bruge en m-kop, men det tager ofte et par menstruationer, før du har vænnet dig til den nye rutine.

Inden du tager m-koppen i brug, anbefales det at koge den i ca. 3 minutter, enten i en beholder i mikroovnen eller i en gryde med rigeligt vand, så den ikke brænder fast i bunden (put den evt. ind i et rundt piskeris).

 

Når du skal indsætte din m-kop for allerførste gang, er det en god idé at være helt afslappet og have god tid – husk, at m-koppen ikke kan forsvinde inden i dig, og du nok skal få den ud igen. Start altid med at vaske dine hænder med vand og en mild uparfumeret sæbe. Hvis du ikke har menstruation, er det en god idé at smøre lidt vandbaseret glidecreme ved skedeindgangen, ikke på koppen, så bliver den glat og svær at holde rigtigt på.

 

 

Sådan indsætter du din menstruationskop

Der er mange måder at folde din menstruationskop, når du skal indsætte den. En af de letteste er “C-folden” eller “7-folden”. 

 

 

 

 

 

 

“Labia-fold”

Min egen erfaring er, at “Labia-folden” er den bedste foldemetode, der kan få selv bløde kopper til at åbne sig. Sådan folder du “Labia-folden”:

Klem 1/3 af kanten sammen

 

Skub det foldede stykke kant nedad og indad i koppen

 

Skub den foldede kant helt ind, og klem med venstre pege- og tommelfinger øverst om folden

 

Tag fat nederst på folden med højre hånds pege- og tommelfinger (hvis du er højrehåndet, ellers skift til venstre)

 

Labia-folden giver en fin lille spids til indføring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skab ‘forsegling’

Når du har indsat din kop, kan det være du skal skubbe den lidt yderligere op, indtil den sidder behageligt. Hvis du er i tvivl om koppen har åbnet sig, kan du med en finger prøve at skubbe opad på bunden af koppen.

 

Du kan også tage fat om stilken på koppen og skubbe/trække den forsigtigt op og ned nogle gange (knib gerne sammen, når du trækker nedad). Hvis koppen glider let ned, har den ikke skabt den rette forsegling/vacuum! – prøv at klemme om bunden og dreje den lidt, for at få evt. folder til at rette sig ud.

Hvis du i løbet af de næste par timer bløder ’ved siden af’ kan det skyldes, at kanten stadig ikke har foldet sig rigtigt ud. Prøv evt. at tage den ud og indsæt den påny. Hvis du fortsat bløder ’ved siden af’, er koppen nok for blød til dig (hvis du har meget veltrænede bækkenbundsmuskler) og det kan være nødvendigt, at prøve med en lidt hårdere kop.

 

Sådan tages menstruationskoppen ud:

 

menstruationskop brugsanvisningGrib om stilken med tommel og pegefinger

Start med at vaske hænder. Sæt dig på toilettet med spredte ben, og slap godt af i underlivet. Stik forsigtigt tommel og pegefinger op i skeden og tag fat om stilken (lettest hvis fingrene er tørre) og træk/vrik den lidt nedad, til du kan nå den nederste del af koppen.

 

hold-bundFrigør forseglingen

Klem forsigtigt om bunden af koppen, eller fortsæt med at trække stilken fra side til side og nedad, for at frigøre ’forseglingen’ som m-koppen laver mod skedevæggen (du hører måske en ’sugende’ lyd, når det sker). Hvis m-koppen sidder godt fast, kan det være nødvendigt at trække ret hårdt i bunden af koppen, mens du ‘vrikker’ den ud.

 

Tøm m-koppen

Træk forsigtigt koppen helt ud, mens du evt. vrikker den let fra side til side. Hæld indholdet ned i toilettet. (Tip: Hvis du lægger noget toiletpapir i toilettet inden du tømmer koppen, er det lettere at skylle blodet ud). Skyl m-koppen, først i koldt vand og dernæst evt. i varmt, du behøver ikke bruge sæbe. Fold den, og indsæt på ny.

Når menstruationen er slut, anbefales det at rengøre koppen ved først at vaske den med en mild sæbe. Dernæst kan du desinficere den i en beholder i mikroovnen, eller du kan lægge m-koppen i en tekop og hælder kogende vand over, til koppen er dækket. Lad den stå, til den er kølet af. Ryst vandet af m-koppen og læg den i den medfølgende pose, som vil absorbere den sidste fugt. Nu er din m-kop klar til brug næste måned.

Gem gerne din menstruationskop brugsanvisning, som fulgte med i pakken, hvis der er noget du bliver i tvivl om senere.

 

Andre gode foldemetoder: ‘Punch down fold’

Her kan du se 7 forskellige foldemetoder. Særligt ‘Punch down folden giver en fin ‘spids’ som er nem at indsætte (i videoen ved 1:32)

 

Menstruationskop brugsanvisning til din valgte kop

Der findes mange forskellige menstruationskopper, produceret i forskellige lande af forskellige kvaliteter silikone og TPE. Det er lidt forskelligt, hvor lang holdbarhed de forskellige kopper har i følge producenten, det varierer fra 3 til 10 år. Der kan også være forskellige råd til at rengøre og sterilisere kopperne, derfor er det en god idé også at læse den menstruationskop brugsanvisning som følger med i pakken til den kop du har valgt.

Hvis du er i tvivl om noget, eller har spørgsmål omkring brugen af din menstruationskop, så tag et kig på Spørgsmål og svar – her kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål.