Menstruationskop brugsanvisning

Start med at vaske hænder
Fold koppen
Hold om folden
Indsæt koppen så langt du kan
Skub koppen op til den sidder behageligt
Drej og klem koppen lidt for at åbne den
Når du først har fået lidt øvelse, er det ingen sag at bruge en m-kop, men det tager ofte et par menstruationer, før du har vænnet dig til den nye rutine.

Inden du tager m-koppen i brug, anbefales det at koge den i ca. 3 minutter, enten i en beholder i mikroovnen eller i en gryde med rigeligt vand, så den ikke brænder fast i bunden (put den evt. ind i et rundt piskeris).

 

Når du skal indsætte din m-kop for allerførste gang, er det en god idé at være helt afslappet og have god tid – husk, at m-koppen ikke kan forsvinde inden i dig, og du nok skal få den ud igen. Start altid med at vaske dine hænder med vand og en mild uparfumeret sæbe. Hvis du ikke har menstruation, er det en god idé at smøre lidt vandbaseret glidecreme ved skedeindgangen, ikke på koppen, så bliver den glat og svær at holde rigtigt på.

 

Menstruationskop brugsanvisning

 

Sådan sætter du m-koppen ind:

 

klem_flad1. Klem flad

Skyl m-koppen i lunkent vand så den er fugtig. Smør evt. lidt vandbaseret glidecreme ved skedeindgangen (ikke på koppen, så er den svær at holde på!).

Klem m-koppen flad med begge hænder.

 

 

2. Fold et “C” eller et “7-tal”

Fold m-koppen på midten, så kanten former et C eller fold lidt skråt, så kanten former et 7-tal. Der er mange andre måder at folde koppen på (se nederst på siden), men disse to er de nemmeste at starte med.

 

 

 

 

 

3. Hold og indsæt

Hold m-koppen fast på midten. Sid på toilettet med spredte ben, eller på hug i brusekabinen og slap godt af i underlivet. Indsæt forsigtigt koppen i skeden med retning mod halebenet, så langt du kan nå. Slip folden, og koppen folder sig ud (skub evt. kanten lidt op).

 

forsegling4. Skab ‘forsegling’

Tag fat om stilken på m-koppen og skub/træk den blidt op og ned nogle gange (knib gerne sammen, når du trækker nedad). Du kan også klemme om bunden af koppen for at få evt. folder til at rette sig ud, så m-koppen skaber den rette forsegling i skeden. Hvis du i løbet af de næste par timer bløder ’ved siden af’ kan det skyldes, at kanten ikke har foldet sig rigtigt ud. Prøv igen at tage fat om bunden af koppen og skub op/træk ned. Hvis du fortsat bløder ’ved siden af’, er m-koppen nok for blød til dig (hvis du har meget veltrænede bækkenbundsmuskler) og det kan være nødvendigt, at prøve med en lidt hårdere m-kop.

 

Sådan tages m-koppen ud:

 

menstruationskop brugsanvisningGrib om stilken med tommel og pegefinger

Start med at vaske hænder. Sæt dig på toilettet med spredte ben, og slap godt af i underlivet. Stik forsigtigt tommel og pegefinger op i skeden og tag fat om stilken (lettest hvis fingrene er tørre) og træk/vrik den lidt nedad, til du kan nå den nederste del af koppen.

 

hold-bundFrigør forseglingen

Klem forsigtigt om bunden af koppen, eller fortsæt med at trække stilken fra side til side og nedad, for at frigøre ’forseglingen’ som m-koppen laver mod skedevæggen (du hører måske en ’sugende’ lyd, når det sker). Hvis m-koppen sidder godt fast, kan det være nødvendigt at trække ret hårdt i bunden af koppen, mens du ‘vrikker’ den ud.

 

Tøm m-koppen

Træk forsigtigt koppen helt ud, mens du evt. vrikker den let fra side til side. Hæld indholdet ned i toilettet. (Tip: Hvis du lægger noget toiletpapir i toilettet inden du tømmer koppen, er det lettere at skylle blodet ud). Skyl m-koppen, først i koldt vand og dernæst evt. i varmt, du behøver ikke bruge sæbe. Fold den, og indsæt på ny.

Når menstruationen er slut, anbefales det at rengøre koppen ved først at vaske den med en mild sæbe. Dernæst kan du desinficere den i en beholder i mikroovnen, eller du kan lægge m-koppen i en tekop og hælder kogende vand over, til koppen er dækket. Lad den stå, til den er kølet af. Ryst vandet af m-koppen og læg den i den medfølgende pose, som vil absorbere den sidste fugt. Nu er din m-kop klar til brug næste måned.

Gem gerne din menstruationskop brugsanvisning, som fulgte med i pakken, hvis der er noget du bliver i tvivl om senere.

 

Tip: Brug ‘Labia-fold’ til bløde m-kopper

Nogle m-kopper kan være lidt svære at få til at åbne sig, det gælder især bløde kopper. Hvis du har problemer med at få din kop til at åbne sig efter du har indsat den, så prøv at folde med ‘Labia-folden’ som vises i videoen herunder – den er hurtig at lære, og den virker rigtig godt.

 

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=2VhIFcOgy90″ width=”600″ height=”400″ maxwidth=”600″]

Andre gode foldemetoder: ‘Punch down fold’

Her kan du se 7 forskellige foldemetoder. Særligt ‘Punch down folden giver en fin ‘spids’ som er nem at indsætte (i videoen ved 1:32)

 

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Ep5hh0W-nFw&t=110s” width=”600″ height=”400″ maxwidth=”600″]

Menstruationskop brugsanvisning til din valgte kop

Der findes mange forskellige menstruationskopper, produceret i forskellige lande af forskellige kvaliteter silikone og TPE. Det er lidt forskelligt, hvor lang holdbarhed de forskellige kopper har i følge producenten, det varierer fra 3 til 10 år. Der kan også være forskellige råd til at rengøre og sterilisere kopperne, derfor er det en god idé også at læse den menstruationskop brugsanvisning som følger med i pakken til den kop du har valgt.

Hvis du er i tvivl om noget, eller har spørgsmål omkring brugen af din menstruationskop, så tag et kig på Spørgsmål og svar – her kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål.